Slå hjernen fra

Freewriting

Slip tøjlerne og skriv frit, når du prøver freewriting

Freewriting er en skriveøvelse. Og den er lidt speciel. Øvelsen hjælper dig med at give slip og skrive mere frit. Opskriften er en fast ramme. Og magien opstår, fordi du tvinger dig selv til at blive ved med at skrive. Non-stop.

Freewriting forklaret på 10 sekunder

Freewriting er en øvelse, hvor du træner evnen til at tænke og skrive frit.

Konceptet er:

Du skriver uafbrudt i 10 minutter. Stopper ikke. Sletter ikke. Skriver bare. Holder gang i tasterne.

Og dét er faktisk rigtig svært.

Problemet: Din hjerne redigerer, før du skriver dine ord

Kender du den her situation:

Du er klar til at skrive. Du kender dit emne. Din vinkel er skarp. Og du skal bare skrive teksten.

Men pludselig bliver bare lige til bare besværligt.

Hovedet bugner af idéer. Du skriver måske lidt, men sletter det hurtigt igen. Sådan dribler du frem og tilbage, til du flygter over i en anden opgave.

Det problem vokser ud af en skrækkelig misforståelse:

Vi tror, at vi kan hive den færdige tekst direkte ud af hovedet i første hug. Men det er en illusion. For gode tekster bliver redigeret frem.

Det gælder for alle dygtige tekstforfattere, jeg har arbejdet sammen med.

Det gælder for alle de legender, hvis bøger om at skrive, jeg har slugt.

Og selv hvis en enhjørning galoperer forbi en dag, så er jeg sikker på, at det også gælder for den:

Tekster bliver til i en cirkelbevægelse, hvor du skriver om. Og skriver om. Og om igen.

Problemet er, at din hjerne stopper dig, før du har skrevet noget som helst. Og så er der ikke noget at redigere i.

Så skal vi stille det lidt skarpt op, så skal du huske på, at dit første udkast (og nummer to for den sags skyld) gerne må være dårlige.

Det svære er dog, at du sjældent sætter dig ned og siger: "Nu vil jeg skrive en rigtig dårlig tekst." Og det er derfor, du har brug for en øvelse som freewriting til at lære dig selv at give slip. Og skrive uden at tænke på om det er godt eller dårligt. Godt eller dårligt holder til ovre i redigeringsfasen. I første omgang skal vi bare skrive.

Freewriting hjælper dig til at give slip

Det er her, du freewriting valser ind på scenen. Den vilde og vanvittige skrivestrategi, der prikker hul på ordballonen i dit hoved.

Du kan bruge den direkte på de tekster, hvor du sidder fast. Men du kan også - og det vil jeg opfordre dig til - bruge den som en løbende træning i at tænke og skrive frit.

Øvelsen går ud på, at du skriver uafbrudt i 10 minutter. Og du stopper ikke. Heller ikke for at tage en hurtig slurk af din kaffe. Fingrene skal så vidt muligt køre uafbrudt. Det handler bare om at holde gang i tasterne og skrive derudaf. Don’t look back in anger. Du sletter og redigerer heller ikke i noget i de 10 minutter.

Det er både angstprovokerende og skide svært. Derfor har jeg bygget et lille værktøj, der hjælper dig med at holde fingrene i gang under din freewriting-øvelse. Det kan du glæde dig til.

Prøv freewriting-øvelsen her

Hvorfor er det så svært at give slip?

Det er en grad af præstationsangst. Du vil gerne gøre det godt, og så bliver du nervøs. Hvad vil andre tænke? Kan den her tekst overhovedet sælge?

Hvorfor har du det sådan?

Din hjerne er wired til at tænke sådan for at beskytte dig. Træder du ved siden af, så risikerer du at blive udstødt af flokken. Og det er farligt for en stenalderhjerne.

Hvorfor er det et problem?

Det bliver en barriere for at skrive let, legende og frit. For nogle ender det med at de slet ikke får skrevet noget, når de sætter sig ned foran tastaturet. For andre går det ubehageligt langsomt. For andre betyder det, at de tror, at de er dårlige til at skrive.

Hvad kan du gøre ved det?

Du er nødt til stille og roligt at lære dig selv, at der ikke sker noget ved at fejle. At tekst jo bare er en stribe af ord på et stykke papir. Freewriting er interessant løsning på det problem. Her øver du netop ved at tvinge dig selv til i et begrænset tidsrum at åbne helt op. Du presser dig selv i en øvelse, fordi det gør det lidt lettere, når du sætter dig ned med dine almindelige skriveopgaver.

Skriv frit (og hurtigt) først, flueknep bagefter

Hvorfor skal du overhovedet bekymre dig om en øvelse som freewriting?

Det handler om skriveprocessen. Det, at skrive labre tekster, kræver helt overordnet to ting af dig.

Du skal være:

  • En skabende og frit-tænkende kreatør.
  • En fluekneppende og perfid kritiker.

To tilstande, der er så forskellige, at de kan æde hinanden op.

Du kan have en topdollar dag, hvor du glider ubesværet mellem de to tilstande. Hvor du lige ud af posen skriver både solide og originale tekster. Selv ikke slåfejl sniger sig ud af dine fingreDet er jo sådan, vi drømmer om at skrive. Det er fantastisk, når rammer den strøm i et drømmende flow.

Der er bare et problem:

For mange ender den ambitiøse drøm med en uendelig “skrive-slette-skrive-slette”-dans.

Når du giver den som ordsmeds og prøver dine skøre indfald af, så er kritiske input gift. Det er også derfor, den gamle brainstormregel eksisterer: Ingen må kritisere input, når de kommer. Det er både lettere og sjovere at levere et usikkert input, når du bliver mødt af et: Yes!

Når du skal producere tekst, så lægger dine kreative muskler arm med dine kritiske muskler. Når du skriver, bokser din frie kreatør hele tiden med den indre kritiker. Den stemme, der tvinger fingrene til at at tage fat i den digitale rettelak, før du har skrevet din første sætning. Den stemme, der siger: “Shit mand, hvis de ser det her møgudkast, så river de mig af lønningslisten.”

Men for at producere, så skal du turde tro på dine idéer. Prøve dem af.

Kast dig ud i det. Brug eksempelvis de næste 10 minutter på at skrive forskellige versioner af din overskrift. Prøv forskellige ting af. Jam over skabelonerne. Bagefter redigerer du dig frem til den endelige og møgfede overskrift.

Modet til at skabe frit – og ignorere dine mange fejl på vejen – træner du med freewriting.

Det er en øvelse i at skille de to tilstande ad. Så du først producerer helt vildt. Bagefter flueknepper du de bedste dele frem og redigerer teksten til en sprød guldklump.

Det giver dig en mere rolig skriveproces

De to tilstande fungerer bedst, når du giver dem fuld fokus i en længere periode. Når du arbejder fokuseret i én tilstand, så kæmper dine kreative og kritiske skrivemuskler ikke længere med hinanden.

Og der er en ekstra bonus ved galskaben:

Den her frie og (enormt!) producerende tilgang til at arbejde med tekst gør dig også meget bedre til den kritiske del. Hvorfor? Fordi en stor barriere for at være virkelig kritisk på sit eget indhold er frygten for at skulle smide det hele væk igen. Har du kun halvanden idé, så bliver du sårbar, hvis der er kritik. Har du 20 idéer, så skal der barberes ned.

Hvad er freewriting?

Freewriting er en skriveøvelse, der hjælper dig til at få ord ned på papiret. Den er udviklet af Peter Elbow, der første gang skriver om den i bogen “Writing without teachers” fra 1973. Det er ikke ligefrem noget teoretisk nybrud.

Peter Elbow fremhæver freewriting som en metode til at forskrive (min kluntede oversættelse af prewriting). Det er altså en øvelse, du bruger, før du begynder at komponere den endelige tekst.

Opskriften er enkel:

  1. Sæt dig foran tastaturet
  2. Sæt en timer på 10 minutter
  3. Skriv uafbrudt uden at lade fingrene stoppe op

Og reglerne er lette at huske:

  • Du sletter ikke
  • Du reviderer ikke
  • Du stavetjekker ikke
  • Du skriver. 10 minutter. Nonstop

Prøv freewriting-øvelsen her

10 minutter senere har du en masse ord, skøre tegn og halvfærdige sætninger. Kvaliteten er ligegyldig. Pointen er, at du har noget.

Måske har du skrevet noget godt et sted. Men det er ikke målet.

Måske har du bare skrevet en masse bavl. Det er fint nok.

Måske har du skrevet hurtigt. Det er ikke så vigtigt.

Dit mål er først og fremmest at blive ved med at skrive.

For det er her, at vi er inde og pille ved det gavnlige i en freewriting-øvelse. At det ikke handler om, hvad du ender med at skrive. Det handler om processen. Det handler om at øve dig i for en kort stund at være fri til at skrive hvad som helst.

Freewriting lærer dig at lukke ned for den indre kritiker. At give slip.

Bagefter sletter du bare teksten igen. Giv slip.

Var der en god formulering gemt i dine skriverier, så gem den endelig. Rediger den og slib den op til en fin diamant. Det er en bonus. Men det er ikke målet. For det handler ikke om den færdige tekst. Det handler om at kickstarte processen, hvor ordene kommer fra dit hoved og ned på et stykke (gerne digitalt) papir.

Derfor er freewriting en stærk skrivestrategi

Freewriting er en teknik til at slå din indre kritiker fra. Ikke fordi selvkritik, feedback og revidering er dårligt. Slet ikke. De tanker er dog sten i dine skoe, når du skal producere tekst. Når ordene skal ud af din hjerne og ned på papiret.

Så kæmper du med at få ordene ud, når du arbejder med din tekst, så hjælper freewriting-øvelserne dig med at skrive mere frit.

Lad os opsummere

Vi prøver for hårdt på at drøne pilen lige i bulls-eye, når vi skriver tekster. Derfor går vi i stå og bliver frustrerede. Freewriting lærer dig at skille produktion af tekst og redigering af tekst fra hinanden.

Peter Elbow anbefaler, at du laver skriveøvelsen 2 – 3 gange om ugen. Og jeg kan sige fra min egen stol, at du ret hurtigt kommer til at mærke en forskel. Du får simpelthen lettere ved at lade ordene flyde.

Prøv freewriting-øvelsen her