Hop til indhold

Static Site Generators

Enkle websites i en kompleks verden

Stakken af værktøjer, der kan bygge din næste hjemmeside vokser hurtigere end nullermændene under min sofa.

Der er teknologier og metoder til enhver smag.

Du støder på ord som Headless CMS’er, AI-drevne plug-ins, no-code builders og hyperfleksible frameworks. Alle lover de, at de kan alt – og lidt til. Men midt i kompleksitetens svulmende hav peger en bølge i en helt anden retning:

Statisk. Enkelt. Hurtigt.

Static Site Generators – eller SSG’er – vinder frem blandt udviklere og teams, der er trætte af tunge setups og vedligeholdelsesmareridt. Navne som Eleventy, Gatsby og Astro nævnes med stigende begejstring. Men er det bare en ny darling for webtech-nørder – eller er der virkelig en gevinst for os i Static Site Generators?

Svaret er: Ja. Og måske.

Lad mig tage dig med på en lille tur i SSG-land.

Hvad er en SSG egentlig?

Et statisk site er navnet for en hjemmeside, der bliver bygget i helt klassisk HTML, CSS og JavaScript. Et setup, hvor du genererer det hele én gang og serverer det som færdigbagte filer til dine brugere. Ingen database information skal hentes i først. Ingen tung server-side rendering. Bare lynhurtige, letvægts-filer, der leveres direkte fra en server – eller endnu bedre: Leveres fra et CDN.

En lidt sløj sandwich-analogi kan måske hjælpe os

Forestil dig, at du skal købe en sandwich.

Den klassiske måde at bygge på svarer til, at du går ind på sandwich-bar og bestiller. Herefter begynder en uengageret ungarbejder at samle din sandwich, pakke den ind og lange den over disken.

Når vi bygger statiske hjemmesider, så er sandwichen pakket og klar. Du skal bare plukke den fra hylden.

SSG'en er i den her analogi fabrikken, der laver alle sandwich i din butik klar på forhånd.

Fordele ved statiske sites

(… eller hvorfor flere og flere vælger SSG)

Hastighed i raketklasse

Statiske sites loader hurtigere end du kan nå at sige “Time To First Byte”. Fordi der ikke skal spørges ind i en database, køres scripts eller genereres HTML on the fly. Det hele ligger klar.

Og ja. Du kan køre cache på dit setup. Men SSG er som at bygge en ultra-cache fra starten af.

Sikkerhed, der giver ro i maven

Ingen database betyder, at der intet er at hacke sig ind i. Og fordi det hele er statisk, er der færre angrebsflader. Især sammenlignet med CMS’er som WordPress, hvor plugins og admin-login ofte er akilleshælen.

De fleste har selvfølglelig stadig et CMS. Men det kan de gemme laangt væk fra offentligheden. Og det er bare svært at hacke noget, der ikke er synligt på nettet.

Enkelt at versionere og hoste

Ingen tung backend. Bare kodefiler, du kan smide i Git og versionere som alt andet. Deployment via Netlify, Vercel eller GitHub Pages? Let’s go.

Faktisk kræver det ikke mere end en node-server, der lige ruller en omgang, når du trykker på en knap. Og så er der en ny version af din hjemmeside live.

Ro i udviklingsarbejdet

Med en statisk tilgang får du ofte et mere overskueligt setup. Der er færre bevægelige dele, og det kan give en uvurderlig ro i udviklingsarbejdet. Især for små teams, der ikke har en backend-afdeling i ryggen.

I klassiske WordPress-setups ender database og frontend hurtigt med at komme så tæt på hinanden gennem PHP, at du pludselig skal have mange fagligheder i spil for at justere selv små ting i din frontend.

Godt match med content, der ikke ændrer sig

Har du en side med vejledninger, kursusinfo, dokumentation eller blogindhold, der ikke ændrer sig hver dag? Så er SSG en oplagt kandidat.

Men hey … det er ikke for alle

Inden du kaster dig hovedkulds ud i Eleventy eller Astro, skal vi lige tage skyklapperne af. For SSG er ikke den hellige gral. Der er også ulemper.

Ikke egnet til komplekse brugerflows

Hvis din løsning kræver brugerlogins, dashboards, personaliseret indhold eller realtidsdata, bliver du hurtigt presset. Det kræver ekstra lag ovenpå det statiske – og det bliver hurtigt komplekst.

De mest moderne SSG'er og hosts som Netlify begynder at komme med gode løsninger. Men du skal regne med, at du ikke længere får alle fordelene med fra statiske websites, hvis du har de her behov.

Redaktøroplevelsen kræver tilpasning

Hvis dit team er vant til at logge ind i et klassisk CMS, skrive indhold og trykke “udgiv” – ja, så kan overgangen til markdown-filer og Git føles som at rejse tilbage til DOS-tiden.

Men det betyder ikke, at du skal give afkald på den redaktøroplevelse.

Mange moderne SSG-setups kan nemlig kobles sammen med klassiske CMS’er som WordPress, der fungerer som headless backend. På den måde får du det bedste fra begge verdener: Et hurtigt og sikkert statisk site – og en redaktørflade, som dine indholdsfolk allerede kender.

Det kræver dog noget opsætning, og du bevæger dig lidt væk fra den gængse “statisk site på 5 minutter”-vej. Det er ikke raketvidenskab, men det er heller ikke helt plug-and-play endnu.

Så ja, du kan godt – men det kræver, at nogen tager ansvaret for at få koblingen til at spille.

Formularer og integrationer kræver ekstra knofedt

Kontaktformularer, søgning, kommentarspor – ting, der virker ud af boksen i et CMS, kræver eksterne services eller tilpasset opsætning. Slet ikke umuligt, men slet heller ikke plug-and-play. Det kræver, at du har en del erfaring med API'er og så de programmeringssprog, som passer til dit setup.

Hvornår giver det mening?

Overvej en SSG, hvis:

  • Du har indhold, der sjældent opdateres

  • Hastighed og sikkerhed er højt på prioritetslisten

  • Du har et lille team, og vil holde opsætningen lean

  • Du gerne vil versionere alt – også indhold – i Git

  • Du kan leve med (eller bygge) en simpel redaktøroplevelse

Overvej noget andet, hvis:

  • Du skal håndtere store mængder dynamisk indhold

  • Du har brug for en kompleks backend-logik

  • Dit team består af redaktører uden teknisk erfaring

  • Du skal bruge mange indbyggede integrationer out-of-the-box

Den korte version?

Static Site Generators er ikke løsningen på alt. Men i en tid, hvor kompleksitet og teknisk gæld er noget, mange drukner i – så er det en lille oase af enkelhed.

SSG’er er som en gammeldags schweizerkniv: Ikke så flashy. Men robust, pålidelig og klar til at løse mange små opgaver – hurtigt og effektivt.

Klar til at gå statisk?

Hvis du er nysgerrig, så start med Eleventy. Eller prøv Astro, hvis du elsker komponentbaserede frameworks. Giv det en uge. Se, om du får ro i kroppen. Og hvem ved – måske opdager du, at det enkelte slet ikke er så dumt endda.

Har du spørgsmål, så er du altid velkommen til at tage fat i mig.