Uanset om du går med en iværksætter i maven, jagter startuprusen eller er en erfaren entrepreneur, så er den her liste med podcasts lavet til dig.
I det store væld af podcasts er der meget godt at hente i genren med startuprøverhistorier og iværksættereventyr. Podcasts, hvor du kommer helt tæt på de mennesker, der kaster sig ud på dybt vand. Podcasts, hvor der bliver delt gavmildt ud af iværksætternes egne erfaringer. Podcasts, der bare er smaskhamrende motiverende at stikke i ørerne, når du knokler afsted på at gøre din idé til en forretning.
Her får du listen med de podcasts fra iværksætter- og startupmiljøet, der er fast inventar i min lomme.
Iværksætterhistorier
Værter:
Esben Brandborg Østerby & Mette Bloch
I Iværksætterhistorier fortæller menneskerne bag de danske startups deres egen historie. Det et motiverende, spændende og frygtindgydende at lytte med, når de fortæller om både opture og nedture.
Anbefalede episoder af Iværksætterhistorier
- Party In A Box – SoMe ekspert fik succes i Løvens Hule
I en regn af konfetti stormede Trine Hansen ind i Løvens Hule med Party In A Box. Det blev til en investering på 400.000 kroner fra Mia Wagner. Få historien bag konceptet og lyt med, når Trine fortæller sin historie.
- Roccamore – “Alting er vendt på hovedet and it sucks!”
Hvad sker der, når hele verden lukker, salget stagnerer og udgifter fortsætter? Frederikke Antonie Schmidt fortæller om at holde modet oppe og finde alternative veje, når livet slår et sving.
- Soundboks – Om Y Combinator, kickstarter og produktionsudfordringer
SoundBoks er stormet frem med noget så enkelt som en batteridrevet højttaler. Og har som kun få andre danske iværksættere været en del af Y-Combinator acceleratorprogrammet. Sjov og lærerig historie.
Løverne brager uge efter uge gennem TV-skærmen, når de griller håbefulde iværksættere. Det er tæskehamrende underholdende reality-TV og stjernerne er de ihærdige iværksættere. Men hvordan ser det ud bag kulissen?
Alexander Kragh og resten af teamet bag rekrutteringsvirksomheden Statum stod selv med alle spørgsmålene, da de selv meldte sig til Løvens Hule. Så de besluttede sig for at række ud til tidligere deltagere. For at få lidt insiderviden. Heldigvis besluttede Alexander Kragh sig også for at indspille samtalerne og udgive dem som podcast. Så nu kan du også få svar på dine spørgsmål om Løvens hule.
Fra beskrivelsen i iTunes
Det er gode iværksætterhistorier, og jeg må tage hatten af for, hvordan Alexander Kragh formår at få sine samtalepartnere til at åbne op. Der er ikke meget højglanspoleret glittersnak. Vi får det hele med. Også nedturene. Det er vigtigt, fordi det er her, vi også bliver mindet om, hvor barsk det kan være at bygge en virksomhed for andre menneskers penge. Og hvor fantastisk det er, når det hele klapper.
Du skal selvfølgelig lytte med, fordi du får et detaljeret indblik i, hvad der sker, når kameraerne slukkes. Men du skal mest af alt lytte med, fordi du får (indtil videre) seks virkelig gode iværksætterhistorier.
Anbefalede episoder af Efter kameraet slukkes
- Statum
Folkene bag podcasten fortæller selv, den ærlige og nervepirrende historie om, hvordan de - trods investeringerne - var lige ved at måtte dreje nøglen om.
StartupSnakken
Værter:
Martin Bengaard & Anders Thue Pedersen
StartupsnakkenSnakken brander sig selv som et “hudløst ærligt podcast”.
Uanset hvordan du definerer hudløst ærlig, så er det helt sikkert, at du kommer tæt på værterne Anders og Martin. De fortæller åbent om deres egne udfordringer, og deler ud af deres erfaringer.
Showet veksler mellem dialoger mellem Martin og Anders og andre afsnit, hvor værterne får gæster og træder mere ind i interviewrollen. Det giver en god afveklsning mellem afsnittene, at formen skifter. Lige pludselig er vi med ved et live interview, næste øjeblik fanger vi en dialog i lufthavnen.
Det stærke ved dialogerne mellem Anders og Martin er, at de trækker så meget på deres egne erfaringer. Det er som at være i en netværksgruppe, hvor der bliver åbnet godt op for sluserne. Det finpolerede hemmelighedskræmmeri er gemt væk.
Når der er gæster forbi studiet er Anders og Martin gode til at holde stilen mere som en åben snak mellem alle deltagere. Det er vanvittigt stærkt, specielt i de afsnit der fokuserer lidt mere på startup livets knap så glamourøse sider med svigtende salg, forkerte prioritering, uendelige arbejdsdage og den seje kamp tilbage igen (du skal virkelig høre episode 11 og 12 med Lars Skjoldby).
Emnerne i StartupSnakken spænder vidt og dækker lige fra prissætning som selvstændig og den første medarbejder til spændende refleksioner over, hvad du gør, når de hårde tider rammer biksen og nedturen lurer.
Anbefalede episoder af StartupSnakken
- 042 - Hold da helt ferie
Holder du ferie? Det har jeg selv glemt i en håndfuld år. Det er blevet til dage uden særlig meget arbejde. Men sådan en rigtig lang sammenhængene ferie over tre uger eller mere, det har jeg først lige prøvet. Og gud, hvor var det fedt. Så lyt med her og få inspiration til at lade batterierne op, suge inspiration til dig og reflektere over dit liv. Det er du nødt til at finde plads til.
- 046 - Livsstilsvirksomhed eller vækstvirksomhed?
Vi kender alle historierne om de gigantiske vækstvirksomheder, hvor millionerne ruller ind fra højre og venstre til dagens investordarling. Og det lyder selvfølgelig meget fedt, det der med at få et par hundrede millioner ind på bankbogen, men hvad er det egentlig for et liv, du ønsker at skabe for dig selv? Det tager denne episode af StartupSnakken fat på, og det er virkelig interessant, for i hvor høj grad har vi egentlig muligheden for at designe vores eget arbejdsliv og livsstil?
- 040 – David Heinemeier Hansson giver gode iværksætter råd
David Heinemeier Hansson er en af de to stiftere i værktøjet Basecamp. Det er i sig selv et spændende projektstyringsværktøj, men det er knap så meget fokus for den her episode af StartupSnakken. Her får du nemlig Davids fuldstændigt fantastisk perspektiver på det at drive en virksomhed baseret på tillid.
Drømmer du om:
- at komme ind i hovedet på en iværksætter, der træder sine første spæde skridt ud i en forvirrende verden af startups og investeringer?
- et podcast, der har fuld åbenhed om alt fra ægteskabelige og økonomiske bekymringer til kontraktforhandlinger og konceptudvikling?
- at undgå de værste brølere selv og lade Morten Resen tage skraldet for dig?
Så er det nu, du skal lytte med.
Morten Resen fortæller om sit podcast med ordnene:
Løftet bliver holdt til fulde. I afsnit 8 forhandler Morten partnerskabskontrakt med Christian Risom fra Shape. Og vi får det hele med. Det er en sjælden grad af åbenhed.
Da jeg første gang stødte på Morten Resens podcast faldt mine tanker på det amerikanske podcast “Startup” (det kan du finde mange flere detaljer om her). Der er ved første øjekast utrolig mange ligheder mellem første sæson af Startup og så Morten Resens podcast.
Og det er bare virkelig fedt. Stilen holder.
Jeg ved ikke, om Morten er inspireret af Alex Blumbergs Startup podcast eller ej. Hvis svaret er ja, så formår Morten i den grad at gøre stilen til sin egen. Det er nok i særlig grad de slibrige forretningsdetaljer, der trigger nysgerrigheden. Hvem vil ikke gerne vide, hvordan de der tech-startups tjener penge?
Men der hvor jeg elsker stilen i Mortens podcast er, når svigermors jydske skepsis bliver luftet henover lørdagskyllingen. Hvis du læser med her, så har du sikkert selv prøvet at pitche din geniale idé en lørdag aften foran familien. Og du har sikkert også haft mere end svært ved lige at forklare, hvordan du faktisk har tænkt dig at få en respektabel forretning sparket i gang.
Det på en måde lidt beroligende, når vi hører de andres fejl.
Er du lidt podcast og internetnørdet, så kan du roligt tage alle episoder med helt fra starten. Er du bare rigtig nysgerrig på selve idéen, hvad Morten har gang i, og hvordan pokker han har tænkt sig at lave en succesfuld app for børnefamilier på farten, så kan du roligt starte ved episode 4.
Anbefalede episoder af En startup podcast!
- 9: Når lynet rammer - og en svær beslutning
Hvordan får man lige jongleret alle opgaverne, så der både er brød på bordet og tid til at udvikle på den gode ide, der først bliver til penge ude i fremtiden?
Det dilemma tager Morten Resen fat på i en ret vild dialog med vennen og kokken Claus Holm, der fortæller om at ramme muren. Hårdt.
- 4: AFSLØRINGEN - og en invitation til Spanien
Hvordan er det lige, at du præsenterer dit projekt, så det både lyder unikt og som noget andre mennesker overhovedet kan genkende?
Morten skal pitche sin idé til Jesper Buch (stifter af Just-Eat). Hvordan det går, kan du høre her.
Alle forretninger er startet helt fra scratch. Det er perspektivet, når Max Breckbill interviewer iværksættere. Fokus er på online virksomheder, der opererer i den digitale verden.
Det er et klassisk interviewform podcast, hvor Max er værten, der nysgerrigt graver sig ned i gæstens historie. Det er Max ret god til. Det er nogle dybdegående interviews, hvor der er plads til masser af små detaljer.
Det store fokus på detaljerne og iværksætternes historier betyder også, at det er nogle lidt lange episoder. Det er virkelig en smagssag. Personligt elsker jeg de lange episoder. De fremhævede afsnit herunder er for mig nogle helt fantastiske bud på, hvordan et langt podcast interview i denne genre skal skæres.
Anbefalede episoder af Starting From Zero
- 031: Cracking the SEO Code
Jeg er muligvis biased her. Brian Dean er en eminent dygtig søgemaskineoptimeringsdude. Jeg er selv ret glad for SEO. Så det er måske bare en fanboy, der udtaler sig her. Men jeg synes virkelig det er et fedt interview med Brian Dean, hvor han pinpointer nogle ret væsentlige faktorer for at bygge en freelance forretning online.
Hvis du er bare lidt interesseret i at bygge en online forretning, nørkler med SEO eller simpelthen bare gerne vil høre en god historie, så er det her, du skal lytte med.
- 028: 5 million users in 5 years
Jeg er måske også totalt farvet i den her anbefaling. Amir Salihefendic er manden bag mit absolutte favoritværktøj Todoist (det er det lækreste to-do liste værktøj out there). Amir har nogle vigtige pointer med, som du skal tage til dig, hvis du vil have succes med et online værktøj.
Historier om iværksættere fokuserer ofte på knald eller fald perioden i starten, de store astronomiske beløb på salgskontrakter og vilde væksteventyr. Det er knapt så sexet at høre om, hvordan en skærsliberforretning i Chicago overlever byens forandringer.
Eller hvad?
I The Distance dykker folkene bag projektværktøjet Basecamp ned i historien bag virksomheder og deres ejere. Virksomheder, der har stået distancen. Så et af kunstgrebene i det her show er, at de kun dækker virksomheder, der har eksisteret i mere end 25 år.
Det er historier om mennesker, der har dedikeret deres liv til forretningen, har gennemgået enorme forandringer og stadig kører på.
Det er – kort sagt – historierne om det slid, de svære beslutninger og de mange erfaringer, der samler sig i hjørnerne af virksomheden gennem årene.
I beskrivelsen af The Distance opsummerer de udfordringen meget godt:
Basecamp er i sig selv en ret spændende virksomhed, der har droppet de gængse tech-startup tanker om vanvittig vækst til fordel for at drive en økonomisk solid virksomhed.
Jeg er selv ret begejstret for stifterne David Heinemeier Hansson og Jason Fried, der har nogle fede tanker omkring, hvordan du driver en effektiv og tillidsbaseret virksomhed. Det kan du læse meget mere om i bogen Rework.
Anbefalede episoder af The Distance
- Knife Work If You Can Get It
Da to fætre åbnede deres forretning med udlejning og slibning af knive placerede de sig strategisk i forhold til de mange meatpackers. Men efterhånden som byen ændrer sig må forretningen udvikle sig for at overleve og stå distancen.
Da jeg trykkede play på første sæson af Startup, tænkte jeg: “Yes!”.
Det her var lige, hvad jeg havde brug for. Et skud iværksætterenergi direkte ind i øregangene.
Hver sæson har sit eget fokus. I første sæson følger vi Alex Blumber helt tæt på, når han støber fundamentet til podcast emperiet Gimlet Media. I anden sæson følger vi kampen for overlevelse i en dating startup, der fokuserer på databaseret online matchmaking. Tredje sæson er en anelse mere spraglet med fokus på mange forskellige virksomheder. Men altid med et gribende indblik i en svær fase for virksomheden.
Det er, som det står i beskrivelsen af Startup:
Gimlet Media er i dag en af mine faste podcastpushere, der nu spænder over en lang række af både skæve, sjove og lærerige shows. Det er både godt podcastindhold og samtidig ganske imponerende tænkt markedsføring. Jeg er i hvert fald blevet en enorm loyal lytter, fordi jeg har fulgt Alex Blumbergs kamp lige fra den dag han tester sit pitch på kæresten. Og ikke ligefrem klarer til perfektion overfor en potentiel investor.
Anbefalede episoder af Startup
- #1 How Not to Pitch a Billionaire
Startup sæson giver kun mening, hvis du starter den fra scratch. Og Alex Blumberg starter hårdt ud, når han skal levere sit første pitch til en milliardær ( det er Silicon Valley legenden Chris Saka, der står for skud).
Det går mildest talt ringe. Chris river Alex fra hinanden og lister lige alle grundene til ikke at investere i Gimlet Media.
*Klask*
Heldigvis er det nogle enormt lærerige tanker omkring, hvordan og hvorfor du kan og skal bygge din virksomhed op. Der er nemlig mange muligheder.
- From the Cell to the Sell
Hvad gør du, hvis du har været en succesfuld cokebaron, er blevet snuppet og efter en lang fængselsdom skal genstarte dit liv?
Coss Marte var ikke bare en dygtig drug-dealer. Han mulitmillionær dygtig drug-dealer. Men da dommen faldt, så besluttede han at genstarte sit liv.
Drømmer var at være fitnessinstruktør. Men hvem ansætter lige en tidligere dømt cokemillionær, dagen efter han går ud af fængslet?
Det var der ingen, der var særligt interesserede i. Men her kan du høre historien om, hvordan Coss Marte byggede et fitness koncept op omkring, at instruktørerne alle var tidligere indsatte. Et ret fedt eksempel på at vende det, der er imod dig til din styrke.
Open For Business er et ret nyt show, der bliver lavet i et samarbejde mellem eBay og Gimlet (dem der også producerer Startup). Vinklen er en godt efterprøvet klassiker, hvor John Henry interviewer iværksættere, der fortæller historien om, hvordan virksomheden blev til virkelighed, deler deres erfaringer og generelt giver et ret godt skud startupenergi.
Det er stadig et ret nyt podcast, som jeg ikke har haft vildt god tid til at høre. Men det er bestemt et podcast, som jeg forventer en del af. Der er et stort potentiale i et podcast, der også forsøger at dykke ned i virksomheder baseret på forskellige forretningsmodeller.
Anbefalede episoder af Open for Business
- The Future of Work
Det handler - selvfølgelig - om eBay. Men vinklen er ikke kun ren reklame for egen platform. The Gig Economy er et møgspændende begreb, der beskriver en arbejdsform konstant udfordrer etablerede brancher.
CodePen Radio
Værter:
Chris Coyier, Alex Vazquez & Tim Sabat
CodePen Radio er umiddelbart lidt en dark horse i feltet her. Hvis du ikke lige kender CodePen i forvejen, så er det simpelthen en online legeplads for frontend webudviklere, der bygger nogle fuldstændigt sindssygt fede ting. Den platform har de tre værter bygget en forretning op omkring og i CodePen Radio følger vi dem simpelthen bygge virksomheden op. Det er lige fra de svære spørgsmål om at tage funding til de nørdede detaljer, når de fortæller om at skrive kodebasen om til et nyt framework.
Det kan – indrømmet – blive en smule teknisk og nørdet, men brænder du selv for det der med internettet, så er det enormt lærerigt at følge CodePen Radio. Det er typisk nogle ret korte og fokuserede afsnit, hvor der er en god dialog omkring emnet. I de første mange afsnit er det ofte medarbejdere, der er med som gæster og eksperter på deres område. Men CodePen Radio begynder mere og mere at skifte sit fokus omkring episode 100, hvor de begynder at interviewe virksomheder, der ligner dem selv.
Og er det så et godt skifte?
Jeg savner de nørdede udredninger af, hvordan de rent teknisk bygger CodePen og tænker som udviklere. Men der er ingen tvivl om, at de med et fokus på andre virksomheder i startfasen får et bredere appel på deres podcast. Og vil du så gerne nørde videre, så hopper du bare over på Chris Coyier og Dave Ruperts ShopTalk Show
Anbefalede episoder af CodePen Radio
- Knowledge management
De tre værter starter afsnittet med at fortælle, at ingen af dem har en komplet forståelse af, hvordan CodePen virker. Altså den online service de er stiftere af.
Hvordan håndterer du opsamling og kommunikation af viden, dokumentation og praksis i virksomheden, når væksten for alvor sætter ind?
Det spørgsmål tager CodePen Radio fat på i denne episode.
- Funding
Afsnittet her bliver optaget imens CodePen er ved at færdiggøre sin første runde funding. Beløbet er $1.000.000. Hvordan de har fået pengene ind, og hvad planerne er for pengene tager de fat på i denne episode.
- Evolution
I det her afsnit er fokus på, hvordan det hele startede. Episode dykker ned i, hvordan idéen opstod, hvad visionen bag produktet er, og hvor de tre stiftere gerne vil drive virksomheden hen.
Hvem har jeg glemt?
Er du også kæmpe fan af podcasts om iværksætteri og startups, så har du måske en favorit på din lytteliste, som jeg helt har overset. Måske har du din egen podcast, som jeg skal høre (måske endda skrive om)? Hvis det er tilfældet, så skyd en besked afsted til mig her. Så får vi alle udvidet vores afspilningslister med endnu mere guf til øregangene.