Søgemaskiner har ét formål: Du skal som søgende have det mest relevante resultat serveret, uanset om du søger efter festartikler til mindstebarnets cirkusfødselsdag eller desperat mangler værktøjer til at smadre gennem din skriveblokade.
Men …
… hvordan opdager søgemaskinerne dit indhold?
… hvordan organiserer de internettets multimillioner mange stykker af indhold?
… hvordan finder de ud af, hvad der er det optimale resultat?
Det gør de ved at:
- Crawle nettet
Søgemaskinernes små robotter (bliver kaldet crawlers eller spiders) jagter rundt på nettet for at finde nyt indhold. De hopper fra hyperlink til hyperlink og registrerer alle URL’er de støder på undervejs - Indeksere alt de finder
Når dit indhold er blevet samlet op af en søgemaskinens robot, så bliver det samlet og indexeret. Det er et afgørende punkt, for nu er du med i kapløbet for at ramme topplaceringerne på relevante søgeord og søgefraser. - Rangere indholdet
Algoritmen sorterer nu skidtet fra, så der kun står den fineste kanelstang tilbage på førstepladsen. Sagt på en anden måde: En kompleks matematisk ligning baseret på et uoverskueligt antal datapunkter sorterer nu alt indhold relateret til det indtastede søgeord med det mest relevante først og det mindst relevante til sidst.
Lad os kigge lidt nærmere på den proces.

Crawleren kommer forbi
Helt enkelt, så er en web crawler et stykke software, der drøner rundt på nettet internettet og finder indhold. De fungerer ved at hoppe fra link til link. Efterhånden som crawleren kommer frem, så henter den indholdet på siderne ned til indekset i søgemaskinen.
Den mest berømte crawler er Googlebot. Det er – måske ikke så overraskende – Googles crawler. Det er den, du skal have forbi for overhovedet at have en chance for at dukke op i Googles søgeresultater.
Crawleren skal altså først forbi dit indhold. Derefter skal den kunne forstå dit indhold. Her kan arbejdet med at optimere deles op i tre niveauer (vi repeterer lige fra introen for at slå det helt fast):
- Det tekniske setup – eksempelvis loadtid, koden og mobilvenlighed
- Kvaliteten af de links, der peger mod den enkelte URL
- Indholdet – tekst, video og billeder
Det hele skal gå op i en højere enhed.
En lille note: Du kan godt blokere web crawlers fra dit indhold. Det kan du gøre ved at indsætte små tags i koden. Eksempelvis no-index eller et tag i en fil, der hedder robots.txt – det behøver du sjældent tænke på som tekstforfatter. Men arbejder du lidt mere med SEO end bare produktion af indholdet, så kan du læse meget mere om blokering af crawlers her eller her.
Din side bliver en del af søgemaskinens indeks
Det er ikke verdens sværeste disciplin at klare cuttet, så du bliver en del af indekset i eksempelvis Google. Så når crawleren har været forbi, bliver dit indhold på den givne URL gemt i indekset. Indekset er en gigantisk database med alt det indhold crawleren har samlet sammen (internettet er et forbløffende stort sted).
Men en ting er blive en del søgemaskinens indeks. Noget helt andet er at komme med op i toppen. Det næste skridt er søgemaskinens rangering af indhold i indekset.
Se din side med Googlebots øjne
Tjek om Googles web crawler kan forstå dit indhold i Search Console. Her kan du bruge URL Inspection Tool til at se dit indekserede indhold med Googlebots øjne.
Det er vigtigt, at du husker på, at selvom nogle af dine sider er med i indekset på eksempelvis Google, så er det ingen garanti for, at alt dit indhold er med. De enkelte URL’er skal bindes sammen, så web crawleren kan finde forbi. Og du kan virkelig nørde med, hvordan du får indekseret mest muligt indhold hurtigst muligt. Der er en del du kan gøre, for at hjælpe din side hurtigere ind i Googles indeks.
Hvilken plads ender dit indhold på?
Nu er det bare at vente. Når en bruger rammer søgemaskinen, indtaster sine søgeord og trykker på den magiske knap, så sker det.
Søgemaskinen registrerer søgeordet, dykker ned i indekset og vender på få hundrededele af et sekund tilbage med alle relevante sider serveret til den søgende i prioriteret rækkefølge
Du kan derfor godt regne med, at det indhold der dukker op først i et søgeresultat er det indhold søgemaskinen mener er mest relevant for din søgning. Og det kan du bruge, når du selv skal til at skrive søgemaskineoptimeret indhold – det er din nøgle til at forstå, hvad Google ser som relevant for en søgning som smart modellen (for at få et neutralt søgeresultat via linket her, så åbn det i din browsers inkognito / private tilstand)
Det er lige nu – hvor en bruger prøver sig frem med “hvornår var den spanske borgerkrig” – at det bliver afgjort, om din artikel om den spanske borgerkrig er stærk nok til at være med i kampen om topplaceringerne, eller om du ender i glemslen for alverdens borgerkrigsentusiaster.
Du finder Googles officielle guidelines for kvalitetsindhold her:
- Quality Guidelines (Google offentlige og officielle guidelines)
- Search Quality Rater Guidelines (den lækkede interne version til manuel kvalitetsreview af indhold – uhh juicy!)
Husk:
Du skal ikke forvente at stryge direkte ind på en førsteplads. Slet ikke hvis det er et bare lidt konkurrencepræget søgeord. Jeg har prøvet det én gang. Morgenen efter at jeg havde udgivet en artikel om interessentanalyse, så var den nummer et. Det var virkelig vildt, selvom det ikke er et hårdt søgeord, så er det en vigtig brik for lige netop altomledelse.dk.
Normalt tager det tid at nørkle sig frem i søgeresultaterne.
Ahrefs offentliggjorde i 2017 et studie, hvor de undersøgte det. Én konklusion lyder sådan her: “Only 5.7% of all studied pages ranked in the Top 10 search results within 1 year for at least 1 keyword.” Vildt nok. Men du læser med her, så dit indhold skal nok klare sig bedre.