Hastighed. Det er blevet hot topic med høj hastighed på hjemmesider. Og selvfølgelig er det sådan. For hurtige hjemmesider er sjovere for brugerne, konverterer bedre og placerer sig bedre i søgemaskinerne.
Du vil selvfølgelig også gerne have en hurtig WordPress hjemmeside.
Derfor skal du også bruge et Content Delivery Network (CDN). Det er lidt ligesom dit eget webhotel et sted, hvor dine filer kan ligge. Men det går bare meget hurtigere, og de gode netværk har servere i hele verden. De servere har så en kopi af alle dine filer. Den kopi viser de så for dine brugere.
Dine brugere opdager ikke forskellen. For der er ingen forskel for dem.
Til gengæld så sparer du en masse kræfter på din egen server eller dit webhotel.
Det bliver tilsammen hurtigere loadtider på dine hjemmeside og et langt mindre ressourcetræk på din egen server.
Her i artiklen dykker vi ned i, hvordan et CDN virker, hvordan du nemt sætter det op på din egen WordPress side. Og lidt mere til.
Hvad er et CDN?
CDN er en forkortelse af Content Delivery Network. Det er et globalt netværk af servere, der er spredt ud over hele kloden.
Det snedige er, at de servere er optimeret mod en enkelt ting: At levere filer lynhurtigt til dine besøgende.
Det sparer dig for et stort ressourcetræk, når lydfiler, grafik og al din JavaScript og CSS bliver hentet fra et CDN.
Hvordan virker et CDN?
Hvorfor skal du bruge et CDN?
De helt store fordele ved at bruge et CDN afhænger lidt af din hjemmeside. Har du mange tunge filer, besøgende fra hele verden eller bare ekstremt mange besøg fra bestemte dele af verden, så er et stærkt CDN slet ikke til diskussion.
Men har du en lille, tekstbaseret hjemmeside uden den store grafiske ballade, så er fordelene mindre. Men de er der stadig.
Helt kort kan fordelene opsummeres sådan her:
- Du gør din side meget hurtigere
- Du gør din side mere stabil
- Du sparer dit webhotel for ressourcer
- Du giver sikkerheden et nøk opad
Og så er de fleste CDN-løsninger meget billige. Nogle er gratis, men den lille ekstra håndøre kan være godt givet ud.
Du gør din side meget hurtigere
Dit CDN distribuerer dit indhold ud over hele kloden. Det har den fordel, at det altid bliver leveret fra en server, der er tæt på den besøgende.
Samtidig er et CDN optimeret til lige netop at levere indhold hurtigt. Du vil derfor typisk opleve, at sidens Time to First Byte bliver meget hurtigere. Specielt hvis du kommer fra et webhotel i den billigere ende.
Du gør din side mere stabil
Er der virkelig træk på ressourcerne på dit webhotel, så kan du risikere, at det bliver lukket ned af din webhost. Yikes! Det kan ske, hvis du har meget store filer, eller hvis du pludselig får mange besøgende.
Et distribueret netværk af dit indhold sikrer, at du ikke rammer ind i de problemer. Serverne i et CDN er kraftige og skal kun en ting: Levere indhold.
Det betyder, at du kan klare meget store spikes af trafik. Og går din webhost midlertidigt ned, så er filerne stadig på dit CDN. Dine brugere kan altså fortsætte stort set som de plejer.
Du sparer dit webhotel for ressourcer
Hver gang en besøgende henter en fil ned fra din hjemmeside, så trækker det på ressourcerne på din server eller dit webhotel. Det kan være kode, billeder, lydfiler og videoer. Alt det, der gør din hjemmeside fantastisk. Men alle de filer kræver også mange ressourcer.
Videoer er de fleste allerede begyndt at håndtere via services som Vimeo og YouTube. Så bliver de indlæst derfra. Og det sparer dit eget system for en masse kræfter.
Et CDN fungerer på præcis samme måde. Bare for alt dit indhold. Det betyder, at du sparer dit eget system for en masse ressourcer (du kan altså klare dig med et mindre webhotel).
Du giver sikkerheden et nøk opad
De fleste CDN-udbydere gør en masse for at forhindre mange kendte angreb. Du kan se det som en borgport, der bliver rejst foran din side.
En god CDN sørger så for, at alle mistænkelige besøgende bliver holdt på lang afstand. Samtidig bliver porten åbnet for de helt almindelige besøgende, som du gerne vil have ind.
Her kan du læse mere om sikkerhed, når du bruger en CDN. Et CDN kan dog aldrig erstatte god sikkerhed på din side helt generelt.
Hvilken CDN skal du vælge (til WordPress?)
Jeg har gode erfaringer med tre CDN-services. Det er:
De kan det hele. Og de er lette at sætte op. Cloudflare kræver dog en omdirigering af dine navneservere. Det kan være lidt teknisk at få gjort, og du kan ikke bare slå det fra igen med et tryk på en enkelt knap.
Den helt store fordel ved Cloudflare er så, at det er gratis (til din side når en vis størrelse).
Men jeg anbefaler oftest BunnyCDN. De leverer en virkelig god og brugervenlig service. Har du WordPress, så skal du bare udfylde ét eneste felt i deres plugin, så er du kørende. Det koster lidt. Men det er virkelig lidt.
Tag en snak om CDN
Vil du gerne høre mere om CDN og mulighederne for din WordPress-hjemmeside, så er du altid velkommen til at tage fat i mig.